Lyskasse til 45-literen

På det gamle skrivebordet i stua har jeg plassert et 45 liters akvarium (5545 literen på skrivebordet i stua. Her trengs en lyskasse på toppen.x 28cm). Dette har fungert som yngelakvarium/karantene gjennom det siste året. Akvariet limte jeg sjøl i ungdommen og det holder fint ennå, men jeg har pyntet det opp med en svart tape siden det står i stua og til alle gjesters åsyn (tapen har litt struktur og er egentlig en type tekstiltape som brukes til reparasjon av bokrygger etc.). På toppen av akvariet har jeg et enkeltarmatur inneholdende et 15W lysrør. Vel, siden karet er plassert i stua fant jeg tiden inne til å bygge en heldekkende lyskasse for ytterligere å "freshe" opp inntrykket. Noen rester av 4mm kryssfinér hadde jeg liggende fra et annet prosjekt og da var det bare å sette i gang………

Meningen med kassen var å bygge inn lysarmaturet, som står løst oppe på Bakre høyre hjørne i lyskassa. Luftehull og spor til ledninger er frest ut.dekkglasset, for å skjule dette. Skulle jeg senere ønske å montere fast lys i kassen vil ikke det være noe problem da jeg har tatt høyde for det med tanke på nok plass. Jeg fant ut at det ville ta seg best ut om kassen kunne tres ned noen centimeter på utsiden av akvariet slik at kassen ville skjule vannlinja i karet. Høyden på kassen måtte være 10.5 cm og jeg måtte passe på at den fint gled ned over akvariet. Dette var viktig mht. at kassen må løftes av hver gang jeg skal ned i karet for vannskift etc. Med andre ord ble dette et millimeterprosjekt.Lyskassa snart ferdig. Et par lister mangler ennå å få limt på plass.

Det løse armaturet produserer litt varme så fem 2cm ventilasjonshull ble borret i bakre del av kassen. Også hull til ledninger ble frest ut her. Jeg ville unngå mest mulig skruing så trelimet ble min beste venn under prosjektet. Vel, jeg må innrømme at et par små skruer måtte til. Innvendig, i hvert hjørne, limte jeg fast et stykke med 1/4 rundstokk (kvartstaff) for å gjøre kassen sterkere her, men og som stoppere til hvert hjørne på akvariet. Kassen ville dermed dekke 3 cm ned fra toppen av karet. Lokk til kassen måtte jeg ha og dette ville jeg skulle hvile på kvartstaffene i hjørnene. Lokket skulle ikke ligge oppå, men 4mm nede i kassen. Siden 4mm kryssfinér lett har en tendens til å bøye seg med tiden måtte jeg stive opp både lokket og de fire sidene i kassen. Her fant jeg noen rester av eikelister som gjorde nytten. Jeg fant ut at det beste var om lokket var helt løst og ikke hengslet, slik at det lett kunne løftes av når det var nødvendig.Det ferdige resultat. Lyskassen på 45-literen tar seg godt ut og helhetsinntrykket  av akvariet er kraftig forbedret.

Når kassen så endelig var ferdig limt og montert sammen hadde jeg på tre strøk med svart oljedekkbeis og tre strøk med trestjerners klarlakk. Jeg var nøye med lakkingen innvendig med tanke på fuktighet. Fukt og normal kryssfinér går dårlig sammen.

Slik ser lyskassen ut inni montert på akvariet. Her er det mer plass til lys også.

 

 

 

 

 

Sjekk denne linken hvis du vil se virkelig gode DIY-prosjekter: http://och.nu/ciklid/